Trafic de aur în formă continuată. Studiu de caz: YENI OZ MURAT

0
1213

 

În ciuda aspiraţiilor de ţară europeană, permeabilitatea frontierelor României menţine ţara noastră în rândul pieţelor extrem de profitabile pentru economia neagră şi gri, cu încrengături în variate domenii de activitate. Acesta e şi cazul aurului turcesc care parcurge trasee întortocheate pentru a produce sume consistente de bani care sunt exportate ulterior către alte state, prejudiciind bugetul de stat al României cu milioane de euro anual.

Una dintre companiile care are ca activităţi subsumate transportului de persoane şi traficul de produse din aur este YENI OZ MURAT, aparţinând cetăţenilor turci Ozyildiz Recep, Ozyildiz Remezan Şi Ozyildiz Firat. Cu o cifră de afaceri de 5 milioane de lei şi o vechime pe piaţă de 20 de ani, firma funcţionează pe baza unui sistem complex prin care sunt traficate produse contrafăcute din aur (dar şi parfumuri, articole de vestimentaţie sau încălţăminte), iar sumele colectate sunt ulterior exportate către Turcia.

Reţeaua este compusă preponderent din cetăţeni turci domiciliaţi în ţara noastră şi beneficiază de complicitatea unor agenţi din cadrul Punctului de Trecere al Frontierei Giurgiu. Aurul falsificat, de 8-10K, marcat în mod mincinos cu 14-18K, este adus în ţară în autocarele care circulă săptămânal pe ruta România – Turcia şi retur, prin intermediul clienţilor fideli care au rol de cărăuşi, fiind ulterior distribuite la nivelul magazinelor deţinute tot de cetăţeni turci. Ulterior vânzării bunurilor, sumele colectate sunt scoase din ţară prin aceleaşi sistem şi distribuite într-un sistem tip hawala, specific statelor islamice.

Ceea ce frapează este nu doar corupţia din cadrul Poliţiei de Frontieră, ci şi lipsa de discreţie a acestei grupări, de altfel foarte bine organizate. Declaraţiile persoanelor care au călătorit cu YENI OZ MURAT cuprind, repetitiv, acelaşi mod de operare: la fiecare transport, sunt alese câteva persoane cărora le sunt înmânate bijuterii din aur şi/ sau sume de bani pentru a le declara ca proprii în cadrul controlului vamal. Asta pe lângă bunurile ascunse în diferite compartimente secrete ale autocarului, cum ar fi căptuşeala textilă a mai multor scaune. Legătura şoferilor Uguz Alaaddin, Cayirdere Cengiz, Bogaz Muhammet şi Chelu Paul-Marinel cu anumiţi agenţii de frontieră este confirmată prin programarea transporturilor în funcţie de turele acestora şi prin colectarea a 50-100 lei per persoană (în funcţie de numărul pasagerilor şi cantitatea de bunuri tranzitată), pentru a nu efectua controlul vamal, sau a efectua unul formal.

La un singur transport, sumele scoase din ţară variază între 50.000 şi 100.000 de euro. Un calcul elementar indică faptul că cele şase autocare deţinute de firmă, care realizează câte un transport săptămânal, exportă anual până la 28,8 milioane de euro!

De colectarea sumelor de bani şi scoaterea lor din ţară se ocupă fratele lui Uguz Alaaddin, Oguz Ercan, care călătoreşte frecvent pe ruta amintită. Acesta se află în legătură cu administratori şi reprezentanţi ai unor agenţi economici din toată ţara, care comercializează bijuteriilor traficate. Un alt membru al reţelei, este recidivistul Amarinei Cristinel, din Piatra Neamţ, angajat ca ghid turistic în cadrul YENI OZ MURAT. Acesta are ca atribuţii consolidarea legăturilor cu vameşii corupţi, astfel încât activitatea ilicită derulată să nu fie periclitată.

Informaţiile culese pe perioada derulării investigaţiei jurnalistice, arată că în decurs de 5 luni, un singur autocar al firmei YENI OZ MURAT a scos din ţară peste 1,5 milioane de euro.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here