Traficanții de droguri utilizează tot mai des Darknetul

1
1231

 

 

Traficanții de droguri din România au început să folosească, tot mai des, Internetul ascuns, aşa numitul Darknet- magazinul online al crimei organizate. Se pot cumpăra droguri, arme, angaja asasini plătiţi sau plăti răscumpărări pentru răpiri. O piaţă care a explodat în ultimii ani şi care a ajuns la tranzacţii care depăşesc un miliard de dolari într-un an. România nu este ocolită de acest fenomen. Hackeri români au fost prinşi tranzacţionând pe piaţa unde clienţii fideli sunt criminalii şi teroriştii.

Experţii în securitate cibernetică compară internetul cu un iceberg. 10% din internetul pe care îl folosim în fiecare zi, este ocupat de site-uri publice, reţele sociale, ziare sau jocuri. Zona nevăzută este ocupată în proporţie de 80% cu bazele de date ale companiilor sau ale statelor. Partea cea mai de jos a iceberg-ului ascunde piaţa neagră a crimei organizate şi terorismului – aşa numitul Dark Web sau Dark Net.

Se pot face angajări ale unor criminali, se pot transferată sume importante de bani virtuali – (bitcoin, ether, etc) sau cash pentru a vinde droguri, tranzacţii ilegale,” explică Andrei Avadanei, specialist in securitate IT.

Termenul darknet a apărut încă din anul 1970, folosit pentru a se referi la rețelele izolate din ARPANET, care mai târziu a evoluat în Internet . Mai recent, în anul 2002, a fost popularizat prin publicarea articolului The Darknet and the Future of Content Distribution, scris de Peter Biddle, Paul England, Marcus Peinado, și Bryan Willman, angajații companiei MIcrosoft. Termenul a fost folosit din nou în mass-media, capatand notorietate.

Autoritățile americane și europene au reuşit să închidă, în iulie 2017, două dintre cele mai mari site-uri din Dark Web, cu tranzacţii de un miliard de dolari, la care aveau acces 400.000 de vânzători de bunuri ilegale. Este vorba de site-urile AlphaBay și Hansa – care comercializau droguri periculoase, inclusiv fentanil – un anestezic opioid extrem de puternic – şi alte produse ilegale pentru 200.000 de clienţi din întreaga lume. ”Acest caz, urmărit de către agenţi şi procurori dedicaţi, vă arată că nu sunteţi în siguranţă, că nu vă puteţi ascunde. Vă vom găsi, vă vom distruge organizaţiile şi reţelele şi vă vom aduce în faţa justiţiei”, a declarat pentru France Presse procurorul General al Statelor Unite, Jeff Sessions.

Pe 5 iulie, cetăţeanul canadian Alexandre Cazes, care gestiona AlphaBay, a fost arestat de către autorităţile din Thailanda. Ulterior, autorităţile thailandeze l-au găsit decedat în propria celulă pe canadian şi au susţinut că acesta s-a spânzurat cu un prosop. Închiderea AlphaBay a trimis un trafic uriaş pe site-ul Hansa. Însă, zecile de mii de utilizatori care au ajuns pe site nu şi-au dat seama că autorităţile olandeze preluaseră deja controlul asupra site-ului de pe piaţa neagră şi au reuşit să urmărească cumpărătorii şi vânzătorii de bunuri ilegale de pe Hansa.

In urma acestei operatiuni, directorul Europol, Rob Wainwright, a anunţat închiderea Hansa. ”Acţionând împreună pe o bază globală, comunitatea forţelor de ordine a trimis un semnal clar că are mijloacele necesare pentru a-i identifica pe criminali şi a lovi, chiar şi în zonele dark web”, a declarat Wainwright.

AlphaBay a reprezentat o piaţă uriaşă pentru bunuri ilegale, de zece ori mai mare decât faimoasa Silk Road – o piaţă neagră închisă în urmă cu patru ani de agenţii FBI. În momentul închiderii, pe Silk Road existau mai mult de 250.000 de anunţuri pentru droguri ilegale şi substanţe chimice toxice si 100.000 de anunţuri pentru arme, documente falsificate sau furate, bunuri contrafăcute şi instrumente de hacking.

Darknet în atenția autorităților din România

De mai bine de doi ani, autoritățile române au intrat în alertă după ce au întâlnit cazuri în care tineri din diferite locuri ale țării folosesc această „piață a morții”, pentru a cumpăra stupefiante. Astfel, intr-o acțiune desfășurată în octombrie 2017 sub coordonarea procurorilor DIICOT – Timișoara, polițiștii de la Crimă Organizată și cei de la Direcția Operațiuni Speciale (DOS) au destructurat o vastă rețea care se aproviziona de pe rețeaua de internet folosită chiar și de teroriștii ISIS. Un număr de 68 de percheziţii au fost efectuate pe raza județelor Timiş, Arad, Caraș- Severin și Hunedoara în urma cărora a fost destructurat un grup infracțional organizat format din 58 de persoane, specializat în trafic internațional de droguri.

Un alt exemplu îl constituie arestarea preventivă pentru 30 de zile unui tânăr de 19 ani din județul Arad sub acuzația că a a cumpărat în mai multe rânduri droguri din Germania, plata mărfii fiind făcută cu bitcoin, prin reţeaua Darknet. Conform DIICOT, în perioada mai – iulie 2017, acesta a încercat să importe din străinătate şi să transporte în ţară droguri de mare risc.

"Lansarea comenzilor şi plata mărfii cu bitcoin au fost ordonate din ţară, folosind reţeaua Darknet, iar expediţia narcoticelor s-a realizat utilizând serviciile de coletărie ale poştei germane", susţin procurorii DIICOT.

În perioada mai – iulie 2017, autorităţile germane au reuşit să intercepteze pe aeroportul din Frankfurt patru plicuri poştale, care conţineau 110 grame amfetamină, 50 de grame amfetamină, 202 pastile ecstasy, respectiv 100 grame amfetamină. Pe 16 martie, persoana în cauză a fost prinsă de procurorii DIICOT în timp ce ridica un alt colet poştal cu 50 grame amfetamină. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore și ulterior arestat preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la importul şi transportul de droguri de mare risc.

Ofiţerii de la Crimă Organizată sunt însă cu ochii pe cei care accesează astfel de site-uri: zeci de cumpărători au primit plicurile cu droguri, dar imediat s-au trezit şi cu poliţia la uşă.

Directorul adjunct al Directiei de Combatere a Crimei Organizate -DCCO declara pentru Digi24 că ”netul abundă aici de oferte. Pe o singură „piaţă”, am găsit nu mai puţin de 40.000 de anunţuri de vânzări de stupefiante. Se vinde inclusiv cocaină, iar vânzătorii îşi fac şi reclamă: De exemplu, „25 de grame de coca pură, la preţul de aproape 1.500 de euro, direct dintr-un bloc de un kilogram”. În ultimii doi ani este o explozie. Au senzaţia cei care folosesc aceste site-uri că se pot ascunde în spatele unui site, au senzaţia că rămân anonimi. Să nu creadă vreodată că nu vor fi prinşi. Suntem cu ochii pe ei!”.

Substanţele interzise sunt chiar mai ieftine decât pe piaţa neagră, spun ofiţerii anti-drog. Într-un plic, suficient de mic cât să intre într-o cutie poştală, traficanţi pot trimite zeci de grame de cocaină sau zeci de pastile de ecstasy. Pentru a nu fi prinşi, traficanţii fac comenzi pe nume false, dar îşi dau totuşi adresa. Oricum, pentru poştaşi este destul de greu să găsească locul unde să pună plicul cu drogurile. Chiar şi aşa, odată cu poştaşul care nici nu ştie ce livrează, traficanţii se trezesc deseori la uşă cu mascaţii.

Cei care comandă aceste plicuri trebuie să se gândească că sunt complici la traficul internaţional de droguri. Iar pedeapsa pentru droguri de risc şi de mare risc este foarte mare. Până la 15 ani pentru droguri de mare risc” – a declarat Claudiu Cucu, director adjunct DCCO.

Sursa foto: www.radioconstanta.ro


by stirifresh.info

1 COMENTARIU

  1. Și tu folosești o tastatură cu același layout ca tastaturile folosite de teroriștii ISIS. Ți se pare relevant? Dacă tot vrei să citezi sintagma tâmpă ”mare risc” din legislație, care zici e riscul ăla mare la lsd sau cannabis? O să vină vremea când oamenii vor avea aceeași părere despre prohibiția asta pe care o avem noi acum despre inchiziția medievală.
    Anca, ai dreptate, nicăieri nu ești în siguranță. De fapt, dacă te prind pe undeva, vai de curu matale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here