Episodul 3 – ”Rețeta de succes” a familiei Kumkapî

1
1392

Familia Kumkapî, condusă cu mână de fier de Emrullah și Cevdet Kumkapî, a pus în aplicare un plan pe cât de simplu pe atât de profitabil, și anume, o evaziune fiscală cu dulciuri din Turcia. Este de notorietate nevoia românilor de dulciuri, mai ales din Turcia (ieftine și bune).

Mecanismul ilegal gândit de familia Kumkapî constă în importul de dulciuri din Turcia la valori subevaluate. În acest scop, utilizează firme din Turcia sau Bulgaria și din România pe care le controlează.

Una din firmele din Turcia deținute de aceștia este KUMTAS LOJISTIK DIS TIC AS HOSDERE ATATURK BLV din Instanbul, de care se ocupă Cevdet Kumkapî și prin care sunt exportate în România cantități foarte mari de dulciuri. În România, turcii folosesc tot felul de firme pe care specialiștii/experții le-au denumit de tip ”fantomă”, ”paravan” sau ”scoică” – shell company, aici sarcina îi revine lui Emrullah Kumkapî. Una din firmele din România folosite de familia Kumkapî este ASMIN STAR SRL din Afumați.

Având controlul asupra exportatorului și importatorului este destul de ușor să ”produci” documente care să dea bine la Vamă. Pentru că toată șmecheria ține de documente de import, dacă poți trece în documente valori mai mici, atunci taxele la vamă sunt mai mici. Vama nu poate sau nu vrea să verifice dacă prețurile menționate în documente corespund realității. De ce fac asta turcii noștri? Pentru că taxele sunt calculate în funcție de prețul de import, iar interesul turcilor este să facă profit și să plătească mai puțin sau deloc la bugetul statului.

Buget din care se plătesc salariile, pensiile, alocațiile, etc. și se fac investiții în infrastructură, în educație, în sănătate, etc. Așa că să nu mai plângem că nu avem bani de … și de …

Revenind la turcii noștri, dacă întâmpină probleme la vamă atunci pun în aplicare planul B, și anume, folosesc o firmă din Bulgaria, MFD GROUP (firma jucând doar un rol formal, mărfurile importate din Turcia, în special de la KUMTAS LOJISTIK DIS TIC AS HOSDERE ATATURK BLV fiind translocate direct în mijloacele de transport indicate de Emrullah Kumkapî), și astfel aruncă ”noroiul” în curtea vecinilor de la sud de Dunăre.

După ce rezolvă problema importului, trec la vânzarea dulciurilor și mulțumim lui Dumnezeu au unde, e plină România de doritori de ”rahat” turcesc, cu sau fără acte – nu îi interesează, oricum se rezolvă problema.

Dacă rahatul nu are căutare în România atunci îl aruncă peste graniță la unguri – unde aplică aceași rețetă (fără ”bani la stat”).

Un mail primit pe pagina de facebook a redacției confirmă cele relatate: ”operațiunile evazioniste ale acestora au debutat cu anul 2011, când au realizat și susținut mai multe circuite evazioniste, prin interpunerea mai multor zeci de societăți comerciale, în sistem ”cascadă”, furnizorii finali având un comportament corect din punct de vedere fiscal. Societățile UNIVERS ASIATIC SRL și CARDINAL IMPACT CONSTRUCT SRL, controlate de familia Kumkapî, au avut rol de ”colectori”, iar prejudiciul adus bugetului de stat a depășit 48 de milioane de lei. Un rol important în derularea acestor operațiuni a fost jucat și de firmele ISTANBLUE LIFE SRL și ART POOL IMPEX SRL, prin intermediul cărora au fost scoși din circuitul fiscal 26 de milioane de lei”. Încă așteptăm răspunsul autorităților fiscale.

Din comerțul cu dulciuri ies mulți bani care intră în buzunarele familiei Kumkapî. Ce fac aceștia cu banii?

O parte din bani o folosesc pentru a plăti importurile din Turcia – unde este musai să ajungă suma corectă, nu cea trecută în actele de import. În acest caz, Emrullah Kumkapî transferă banii prin mai multe modalități:

  • Prin sistemul cunoscut sub numele de ”hawala”, context în care inter-relaționează cu familia PAKCAN, patronii DRISTOR KEBAB, sau cu gașca lui Sedat Gumuștaș – despre care v-am vorbit într-un articol recent;
  • Transferul bancar în Turcia aparent ca și plată ”Avans marfă sau servicii” în conturile firmei din Turcia – KUMTAS LOJISTIK DIS TIC AS HOSDERE ATATURK BLV;
  • Transferul fizic prin intermediul mașinilor de transport deținute de aceștia prin societatea turcă KUMTAS ULUSLARIRARASI TAȘIMACILIK GIDA TEKSTIL SAN IC VE DIS TIC LTD.

Persoana care se ocupă cu predarea/recepționarea banilor familiei Kumkapî este Fatih Yangirkan (cunoscut cu antecedente penale), care este căsătorit cu Ioana Monica Yangirkan, persoană care în anul 2014 a fost cercetată sub control judiciar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată tot în legătură cu afacerile familiei Kumkapî.

Cealaltă parte din bani îi folosesc pentru achiziția de autoturisme și imobile de lux.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here