Oare cine mai construiește în localitatea constănțeană Mamaia?

1
1541

        

Nimeni altul decât Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime“ SA Constanţa. Acesta a primit aprobarea Consiliului Local Năvodari să construiască un imobil de locuințe colective P+6, în Mamaia Nord, în zona Hanului Piraților.

            Conform proiectului aprobat de către consilierii locali, lucrările de amenajare a căilor de acces şi de echipare tehnico edilitară a zonei se va executa pe cheltuiala dezvoltatorului. De asemenea, dezvoltatorul va trebui să asigure şi locurile de parcare aferente blocului cu 6 etaje. “Termenul de valabilitate al acestei documentaţii este de 10 ani de la data aprobării”, se mai arată în hotărâre.Beneficiarii construcţiei sunt Eugen Bogatu, alături de soţia Codruţa Dana Bogatu şi Iulian Dragoş Tudoran.

            Toate bune si frumoase, dar sa nu uitam că la data de 2 aprilie 2012 Eugen Bogatu, alături de alți 38 de inculpați printre care și Tudoran Dragoș Iulian, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la instanţa supremă.

            Dar justiția română face lucrurile temeinic, fără grabă. Chiar fără nici o grabă…astfel că după doar patru ani, 80 de termene și cinci amânări de pronunţare, instanţa supremă a decis ….achitarea tuturor celor 39 de inculpaţi, printre care senatorul Mircea Banias,  fostul secretar general al Ministerului de Interne – Laurenţiu Mironescu, inspectori vamali, intermediari şi reprezentanţi ai unor firme.

            Decizia nu a fost definitivă, fiind contestată de procurorii DNA la Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

            Anchetatorii i-au acuzat pe cei 39 de inculpaţi din dosar că, prin grupul infracţional pe care l-ar fi constituit sau la care au aderat, au controlat activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Vamale Constanţa şi au perceput diverse sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, unele dintre acestea introduse ilicit.

            Acuzaţiile din dosar sunt de trafic de influenţă, dare şi luare de mită, evaziune fiscală, contraband, fals şi uz de fals

Alături de Bogatu, Banias, Mironescu și Tudoran sunt judecaţi Liviu Adrian Durbac, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi fost şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Cadîr Sunai, fost director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamal Constanţa, Claudiu-Constantin Olteanu, Liviu Costel Bratu, foşti adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ofiţerul de poliţie Adrian Sorin Pătraşcu, fost comandant adjunct la Poliţia de Frontieră, şi Ionuţ Marius Scrioşteanu, şef al Biroului Vamal Slobozia.

            Potrivit procurorilor, timp de aproape un an, din mai 2010 până în martie 2011, la instituţiile vamale şi portuare din Constanţa a “funcţionat” o "reţea de taxare ilicită" a containerelor, unele cu mărfuri contrafăcute. În schimbul acestor servicii, membrii grupării cereau zillnic între 250 de dolari şi 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

            În data de 26 martie 2018, ÎCCJ a amânat cauza pentru data de 23 aprilie ”pentru pregătirea apărării”….

            Bogatu, condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare în dosarul UCM Reșița

            La data de 18 decembrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelurile formulate de DNA și l-a condamnat pe Bogatu Eugen la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Acesta, ca director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA la data faptelor, a fost trimis în judecată în 2011, alături de Baaklini Said, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa S.A şi Coriolan Adrian Preda, director executiv al SC UCM Reşiţa SA. Potrivit procurorilor DNA, la data de 31 august 2010, ca rezultat al unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 milioane euro plus TVA.

            Factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. Motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 214.000 euro, adică de circa 50 de ori mai mică decât cea consemnată în factură.

            După executarea pedepsei, Eugen Bogatu a ieșit din închisoare și s-a apucat de construcții la Mamaia, că doar bani are….. Mai pierde timpul pe la process la ÎCCJ și, din cauza amânărilor, ar putea să aibă și întârzieri în proiectele actuale. Poate ar trebui să ceară despăgubiri justiției pentru asta…De ce nu?

 

 

 

 

 

by Știrifresh.info

1 COMENTARIU

  1. Dar macar despagubiri pentru fiecare zi de puscarie executata (evident in conditii improprii) tot va primi daca trece proiectul de lege initiat de MJ…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here