DRISTOR KEBAB și DRISTOR EXCHANGE – două branduri de succes și povestea lor (episodul 3: ”Clanul sau Famiglia Pakcan”)

0
2800

 

Care este organizarea echipei? Clanul Packan are un șef mare, pe Mustafa Pakcan, care e capo dei tutti capi iar în rol de sotto capo este fiul sau Kazim-Fatih. Echipa de conducere îi mai cuprinde pe oamenii de încredere Ismail Bektaş, Ali Pakcan – nepotul lui Mustafa, Hakan Ozhalk şi pe priceputul la toate Soylemez Selcuk.

În ultimii ani, Mustafa şi Kazim-Fatih au pus in opera un circuit eficient şi rapid de externalizare a banilor produși de oamenii de afaceri cinstiți dar discreți, de preferat turci si chinezi, în România. Pentru că oamenii de afaceri cinstiţi, care nu fac evaziune fiscală, nu au nevoie de servicii "underground" de scos banii cash din România, nu?

”Operaţiunile” Packanilor sunt puse la cale prin intermediului lanţului de restaurante DRISTOR, cu cele 6 puncte de lucru în incinta cărora funcţionează şi case de schimb valutar, cele mai productive fiind cele din Colentina, Dristor şi Budapesta.

Astfel, patronii Dristor Kebab au câştigat încrederea "oamenilor de afaceri" care apelează la servicii de expatriere ilegală ajungând, în prezent, să deserveasca majoritatea cetăţenilor turci din Bucureşti şi Ilfov, dar şi o parte semnificativă a intreprinzatorilor arabi şi chinezi care îşi desfăşoară activitatea în centrele comerciale din jurul capitalei Dragonul Roşu, Europa, Doraly etc.

Modul de funcționare este relativ simplu: comerciantul (turc, arab, chinez, român, etc. fără discriminare) se prezintă la casele de schimb valutar aflate lângă faimoasele shaormerii cu banii (lei, euro, dolari, franci) în plasă şi cu o hârtiuţă în care menţionează clar destinatarul banilor (numele beneficiarului, adresa sau contul bancar). Aici sumele sunt preluate fie de Selcuk Soylemez, responsabil pentru zona Dristor şi Budapesta, fie de  Ismail Bektaş, responsabil pentru zona Colentina, fie de Hakan Ozhalk sau Ali Pakcan, responsabili pentru celelalte exchange – uri.

În situaţiile, destul de dese, în care sumele predate de comercianţi la punctele de lucru depăşesc o anumită valoare, clientul este condus într-un birou aflat în spatele spaţiului folosit ca exchange, dar care este amenajat pentru … rugăciune.

Sumele de bani în lei sunt convertite în valută (euro sau USD, în funcţie de specificaţiile clientului) pe loc "la negru" fără înscrierea tranzacţiei în documentele financiar-fiscale, este perceput comisionul de 2% pentru serviciile prestate, iar suma de bani este transmisă telefonic prietenilor din Turcia. La scurt timp, partenerii reţelei din Turcia, transferă fondurile, prin circuitul bancar sau cu curierii, în orice zonă în care se află beneficiarul final de hartiuta.

Una din băncile folosite de clan este IS BANKAS, filiala Mut, unde Ali Packan are conturi deschise.

Ca să înţelegem de ce unii oameni de afaceri au nevoie de astfel de "servicii" răspunsul este simplu: banii negrii din evaziune fiscală nu pot fi introduşi în sistemul bancar. Evaziunea fiscală a comercianţilor de marfă provine în principal din subevaluarea mărfurilor importate din Turcia, China etc. pentru a plăti taxe mici la stat şi care sunt vândute ulterior. Însă comerciantul trebuie să plătească în ţara care a livrat marfa preţul real şi atunci, pe lângă suma plătită pe acte şi subevaluată, trebuie să mai plătească o diferenţă, de cele mai multe ori mult mai mare decât preţul declarat. Aici intervin "băieţii shaormari de la Dristor" care, din două sosuri şi un falafel, scot bănuţii în Turcia de unde sunt făcute plăţi prin sistemul bancar direct la producătorii chinezi sau arabi şi astfel se închide circuitul.

Frumos, ingenios şi simplu, nu? Şi mai mult decât atât şi foarte profitabil pentru ei.

Banii în numerar, adică "cash"ul, sunt păstrați cu grijă în apartamente situate în apropierea caselor de schimb valutar. Normal, apartamentele se schimbă des…

Ulterior, fondurile sunt centralizate şi transferate fizic într-o altă locaţie, de unde sunt transportate în Turcia, prin intermediul unor firme de transport persoane ori autoturisme personale, aceştia având asupra lor sume sub plafonul limitat de lege, 15.000 de euro/persoană, pentru a evita probleme cu autorităţile.

                   

Printre firmele de transport folosite de clanul Packan se numără MARINA TRANS și MURAT.

Dacă la prima firmă de transport există o înțelegere cu patronul, Mehmet Kidik, în cazul companiei MURAT discuțiile s-au purtat direct cu șoferii de autocare și cu dispecerii, cumva pe la spatele patronului care dacă află ”le ia gâtu”.

 

Dacă ne uităm la câteva capturi făcute de Poliția de Frontieră Giurgiu ne cam ia durerea de cap și ne formăm o imagine a amplorii întregii povești.

 

Comunicat IGPF din 07.11.2017: ”Acţionând în baza analizei de risc existentă la nivelul structurilor PFR, polițiștii de frontieră giurgiuveni au efectuat un control amănunțit asupra unui cetățean turc în vârstă de 53 de ani şi au descoperit, pe corpul bărbatului și în bagajele personale, peste 200.000 de euro, aproximativ 30.000 de dolari şi 5000 lire sterline. Bărbatul își dorea sa scoată ilegal din țara sumele ascunse şi nedeclarate la controlul de frontier”.

 

Comunicat IGPF din 04.09.2016: ”Poliţiştii de frontieră giurgiuveni au depistat la 03.09.2016, ascunse într-un autocar, mai multe pachete ce conţineau 223.000 euro şi 138.000 dolari, sume de bani pe care un cetăţean român de sex feminin încerca să le scoată ilegal din ţară”.

 

Cu toate aceste reușite, am aflat că totuși o captură de aproape 100.000 de euro este un lucru destul de rar și că sistematic, adică aproape zilnic, sunt scoase din țară sume mari de bani fără ca autoritățile să aibă un control asupra acestui adevărat fenomen.

În episodul următor vom vedea ce proptele îți trebuie ca să ai succes….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here